top of page
Meisje met uitgestrekte armen

Cyclisch leven
Leef met je vrouwelijke cyclus mee

Cyclisch leven volgens je vrouwelijke cyclus, wat is dat?

Bij cyclisch leven volgens je vrouwelijke cyclus ben je je bewust van de verschillende behoeften maar zeker ook krachten die je hebt doorheen jouw natuurlijke cyclus.  Volop vrouw zijn, in alle fasen, dicht bij je essentie.  Je benut deze krachten ten volle, maar je komt ook tegemoet aan de behoeften die spelen in een bepaalde fase van de cyclus.

Cyclisch leven met een energie in balans vraagt niet om strenge regels of discipline.  Ik ben me wel bewust van welke fase ik me bevind en wat mijn lichaam en geest nodig heeft.  

Ik probeer niet meer onbewust mee te varen op de eerder yange cyclus van onze maatschappij, die eerder afgestemd is op de mannelijke cyclus, wat een cyclus is van 24u, perfect afgestemd op de 9-5 jobs.   

 

De vrouwelijke cyclus is eerder te vergelijken met die van de maan, ongeveer 28 dagen, waar er veel hormonale schommelingen zijn die hun invloed hebben op onze stemming, creativiteit, energiepeil, kortom: hoe we ons voelen.

Daarenboven is het ook interessant te gaan kijken naar de levensfasen.  Van pubertijd en eerste menstruatie, naar zwangerschap, postpartum (oh ja, ook die fase mag aandacht krijgen), perimenopauze (ooit van gehoord?) en de menopauze.

Op school leren we vaak enkel de fysieke kant van het verhaal.  Menstruatie is iets waar je als klein meisje naar uit kijkt, want dan tel je pas echt mee en ben je vrouw.  Of dat wordt gedacht.  Het eerstvolgende is zwangerschap en voor de rest is menstrueren vooral een last en een gedoe!  

Nooit werd er gesproken over hoe we ons voelen en wat we nodig hebben in een bepaalde fase, hoe we dit positief kunnen inzetten en waar onze krachten en behoeften liggen in elke fase.  

Er ging een wereld voor me open toen ik veel véél later ontdekte dat het helemaal ok is dat ik me doorheen de cyclus anders voel.  

 

Sommige dagen heb ik weinig nodig heb om in tranen uit de barsten

Sommige dagen barst ik van de creativiteit en werklust

Sommige dagen ben ik moe en heb ik nood aan stilte en rust

Sommige dagen ben ik snel gefrustreerd

Sommige dagen kan ik super goed verbindingen met anderen aangaan

Sommige dagen voel ik me op en top vrouw

Sommige dagen kruip ik liever onder een dekentje

sommige dagen voel ik me "on top of the world"

Weet je wat?  Dat is helemaal normaal!

En daarom, in plaats van te kijken naar hoe lastig het allemaal is, probeer ik te kijken naar wat mijn krachten zijn doorheen de cyclus en mijn agenda, werk, sociale activiteiten, rustmomenten zo goed als mogelijk erop afstemmen.

Wil jij je cyclus positief gebruiken om helemaal in je kracht te kunnen staan?

Hou dan vooral deze pagina in het oog!  

Working on it ;-).  

Wanneer ik in de "goede" fase van mijn
cyclus zit.

bottom of page