top of page
redhead Model

Energie in balans
Leef met je vrouwelijke cyclus mee

Cyclisch leven volgens je vrouwelijke cyclus, hoe doe je dat?

Bij cyclisch leven volgens je vrouwelijke cyclus ben je je bewust van de verschillende behoeften maar zeker ook krachten die je hebt doorheen jouw natuurlijke cyclus.  Volop vrouw zijn, in alle fasen, dicht bij je essentie.  Je benut deze krachten ten volle, maar je komt ook tegemoet aan de behoeften die spelen in een bepaalde fase van de cyclus.

Leven met een energie in balans vraagt niet om strenge regels of discipline.  Ik ben me wel bewust van welke fase ik me bevind en wat mijn lichaam en geest nodig heeft.  

Ik probeer niet meer onbewust mee te varen op de eerder yange cyclus van onze maatschappij, die eerder afgestemd is op de mannelijke cyclus, wat een cyclus is van 24u, perfect afgestemd op de 9-5 jobs.   

 

De vrouwelijke cyclus is eerder te vergelijken met die van de maan, ongeveer 28 dagen, waar er veel hormonale schommelingen zijn die hun invloed hebben op onze stemming, creativiteit, energiepeil, kortom: hoe we ons voelen.

Daarenboven is het ook interessant te gaan kijken naar de levensfasen.  Van pubertijd en eerste menstruatie, naar zwangerschap, postpartum (oh ja, ook die fase mag aandacht krijgen), perimenopauze (ooit van gehoord?) en de menopauze.

Toen ik een jaar of 14 was ging ik met mijn mama naar de huisdokter wegens een zwaar ijzertekort.  Wat was de oplossing?  De huisdokter schreef me de pil voor.   Dit zou de bloedingen minder hevig maken en klaar is kees.  Ik was 14!  Ik had geen relatie, er werd niets anders overwogen of onderzocht.  Jaaaren nam ik een hormonenpil in, zonder dat dit diende als voorbehoedsmiddel of zonder enige informatie gekregen te hebben.  Ik had wel last van menstruatie, hevige buikkrampen, moodswings, ...  Maar dat hoorde erbij.  

Op school leren we vaak enkel de fysieke kant van het verhaal.  Menstruatie is iets waar je als klein meisje naar uit kijkt, want dan tel je pas echt mee en ben je vrouw.  Het eerstvolgende is zwangerschap en voor de rest is menstrueren vooral een last en een gedoe!  

Nooit werd er gesproken over hoe we ons voelen in een bepaalde fase, hoe we dit positief kunnen inzetten en waar onze krachten en behoeften liggen in elke fase.  

Er ging een wereld voor me open toen ik veel véél later ontdekte dat het helemaal normaal is dat ik me doorheen de cyclus anders voel.  

 

Sommige dagen heb ik weinig nodig heb om in tranen uit de barsten

Sommige dagen barst ik van de creativiteit en werklust

Sommige dagen ben ik moe en heb ik nood aan stilte en rust

Sommige dagen ben ik snel gefrustreerd

Sommige dagen kan ik super goed verbindingen met anderen aangaan

Sommige dagen voel ik me op en top vrouw

Sommige dagen kruip ik liever onder dekentje

Weet je wat?  Dat is helemaal normaal!

En daarom, in plaats van te kijken naar hoe lastig het allemaal is, probeer ik te kijken naar wat mijn krachten zijn doorheen de cyclus en mijn agenda, werk, sociale activiteiten, rustmomenten zo goed als mogelijk erop afstemmen.

Mieke

Aanbod en meer

bottom of page